Print this page
streda, 01 marec 2017 12:02

Ak sa bezhlavo neodkloníte z cesty, výsledok sa dostaví

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Spoločnosť Banchem sa zaoberá vývojom, výrobou a predajom čistiacich a dezinfekčných prostriedkov rôznych kategórií. „Začínali sme s tromi pracovníkmi. Aktuálne ich máme okolo 50.“ O tom, ako sa Slováci dostali k tomuto druhu podnikania, o náročnosti odvetvia i o výrobných postupoch sme sa rozprávali s jedným z vlastníkov spoločnosti Banchem s. r. o., pánom Pavlom Banákom, ktorý na jej čele stojí už od roku 1990.

 

Ako ste sa dostali k vášmu biznisu? Spoločností vyrábajúcich čistiace prostriedky predsa len nie je na Slovensku veľa.
Zaujímavá otázka. Bolo to najmä na základe faktu, že práve po roku 1990, kedy sme vznikli, začala byť na naše pulty pretláčaná drogéria zo západných krajín. Keď som sa pozeral na výrobky, ktoré k nám na pulty chodili, veľmi sa mi páčili, a tak som si povedal, že by sme mohli začať robiť niečo podobné. Keď to môžu robiť Nemci či Angličania, prečo nie my? Tak sme sa do toho pustili a tento rok oslavujeme už 27 rokov.

 

Znie to ako odvážna ambícia, nakoľko najväčšiu konkurenciu máte práve v nadnárodných, celosvetovo známych spoločnostiach.
Viete, mladícka odvaha a elán nepoznajú hranice. Keď sme začínali, nevedeli sme úplne presne, do čoho ideme, ale konečný výsledok je, myslím si, dobrý. Darí sa nám.

Všetky produkty, ktoré ponúkate, sú vaše vlastné výrobky. Musíte mať zrejme okolo seba tím ľudí, ktorý sa podieľa na ich vývoji. Pri vývoji je potrebné riešiť niekoľko zásadných vecí. Receptúru produktu, jeho legislatívu, čo je mimochodom čím ďalej, tým komplikovanejšia záležitosť. Následne sa riešia veci ako dizajn či vôňa produktu.


Celému tomuto procesu predchádza prieskum zameraný na zákaznícke potreby. Niekto potrebuje silnejší produkt, niekto chce pri práci šetriť čas či vyššiu koncentráciu antikoróznej zložky. Nie sme zameraní iba na značku, na prvom mieste sú potreby našich zákazníkov.

 

Sú vaše produkty zamerané skôr na veľkoobchod alebo na retail?
Na začiatku sme sa orientovali aj na maloobchod, avšak po nástupe obchodných sietí okolo roku 1996 sme zistili, že máme čoraz menšiu šancu sa tu presadiť. Preorientovali sme sa na organizácie, čistiace spoločnosti, priemyselné podniky. Teraz prichádza doba, kedy by sme sa chceli opäť sústrediť na maloobchod, pretože pomery na trhu sú stabilizované. Mám pocit, že máme radu vysokokvalitných produktov a bola by škoda neponúknuť ich na bežnom trhu.

 

Aké široké je portfólio firmy Banchem?
Máme niekoľko kategórií. Dezinfekčné prostriedky vyrábané špeciálne pre zdravotnícke zariadenia i mimo nich, prípravky pre priemysel i do výrobných technológií. V každej kategórii máme 3 úrovne kvality. Špičkový produkt najvyššej kvality, následne variant produktu, ktorý v sebe kompromisne spája slušnú kvalitu za dobrú cenu a tretia úroveň založená na nízkej cene. Všade je možnosť variácie, pričom vieme klientom dodať i najrôznejšie pomôcky k použitiu prípravkov – vozíky, čistiace stroje, papier, dávkovače.

 

Naši zákazníci sú zväčša z oblasti priemyslu alebo zdravotníctva. Veľké nemocnice, výrobne závody či čistiace spoločnosti. Neorientujeme sa však vyslovene na veľkých klientov, mesačne zásobujeme okolo 600 organizácií. Máme vytvorený systém stredísk po celom Slovensku a vďaka nim nepotrebujeme obrovskú infraštruktúru na mieste hlavného závodu, najmä čo sa týka skladovania. Samotná výroba si nevyžaduje ani zďaleka toľko miesta ako uskladnenie hotových výrobkov. Hlavná výroba prebieha vo Veľkom Mederi.

 

Myslíte si, že slovenské prípravky dokážu konkurovať tým zahraničným od nadnárodných spoločností?
Čo sa týka kvality, tak bez problémov. Iná situácia nastáva, ak hovoríme o marketingu. Registrujem určitý nesúlad medzi kvalitou produktu a marketingom, ktorý vie produkt účinne ponúknuť. Tým, že naše finančné prostriedky sú obmedzené, sústreďujeme sa skôr na kvalitu produkcie. Táto cesta je síce úspešná, ale ak by sme mali viac prostriedkov na marketing, produktov by sa predávalo zaručene viac. Niektoré spoločnosti investujú do marketingu 25 – 30 % z celkovej ceny produktu, a to my nerobíme. Napriek tomu však registrujeme spokojných zákazníkov, ktorí naše produkty nakupujú pravidelne a dlhodobo.

 

Sú vaši zákazníci ochotní priplatiť si za vyššiu kvalitu, alebo sú skôr zameraní na cenu?
Určite na kvalitu. My ani nevyhľadávame zákazníkov preferujúcich nízku cenu. Pri extrémne nízkej cene a zníženej kvalite totiž nie je také jednoduché akumulovať prostriedky umožňujúce rozvoj. Ak robíte príliš lacné veci, môže nastať i situácia, kedy klienti prestanú veriť tomu, že viete vyrobiť i niečo kvalitné.

S menej kvalitnými produktmi prichádza viac práce i jeho vyššia spotreba. Pravidelne ošetrovaný povrch následne nemá tendenciu zachovať si pôvodný vzhľad a plochy časom zošednú. To sa vám pri použití kvalitnejšieho nemôže stať.

 

Plánujete rozšíriť pôsobenie vašej firmy aj do okolitých krajín?
V Českej republike už máme pobočku, ktorá nám tvorí tak 15% z celkového obratu. Niečo predávame i do Maďarska, ale uvažujeme o zvýšení predaja práve týmto smerom, nakoľko k maďarským hraniciam to máme blízko. V súčasnosti sa snažíme legislatívne presadiť niektoré naše výrobky na Ukrajine.

 

A na záver taká osobnejšia otázka. Mali ste už na škole blízko k chémii?
Vyštudoval som organickú a syntetickú chémiu. Pri tejto výrobe, ktorej sa venujeme, sa používajú práve veci organickej povahy – tenzidy, organické kyseliny, takže som mal vedomosť o tom, ako postupovať.
Keď som po škole rozmýšľal o uplatnení sa, toto bola jedna z reálnych možností a tá mi zatiaľ vychádza.

 

Aký je váš kľúč k úspechu?
Ani neviem a vlastne si ani neuvedomujem, či je to úspech alebo nie. Robíme si svoju prácu s víziou robiť ju dobre. Keď je záujem, húževnatosť, koncept, ktorý nasledujete a neodkloníte sa bezhlavo z cesty, výsledok sa dostaví.

 

banak 4

Read 2576 times Last modified on streda, 01 marec 2017 12:28
Super User

Latest from Super User