18. apríl 2024
Facebook

18.4.2024 (SITA.sk) - Putovnú výstavu s názvom Odhalení, ktorá mapuje život pacientov s rakovinou krv, v stredu otvorili v Národnej rade SR. Tí sa podelili o svoje osobné príbehy v umeleckej publikácii a prostredníctvom spomínanej výstavy. Ochorenie „rakovina krvi“ zastrešuje viac ako 140 typov rôznych nádorových ochorení. Pacienti, na ktorých je výstava zameraná, trpia druhým najčastejším hematoonkologickým ochorením - mnohopočetným myelómom. Výstava bude v parlamente dostupná do konca apríla. Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvorenie výstavy Odhalení (fotografie) „Zuzana, Juraj a Milada sa rozhodli podeliť o svoju skúsenosť s rakovinou krvi netradičným spôsobom. Nehovoria o negatívach, práve naopak. Opisujú, ako sa vďaka včasnej diagnostike a kvalitnej liečbe napriek vážnemu hematoonkologickému ochoreniu vrátili späť do života a veria, že budú nádejou a inšpiráciou aj pre ďalších ľudí,“ uviedol komunikačný odbor Kancelárie NR SR. Putovnú výstavu v parlamente otvoril predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Vladimír Baláž (Smer-SD).



Viac k témam: Onkologickí pacienti, predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo, Rakovina, rakovina krvi, Výstava
Zdroj: SITA.sk - Zuzana, Juraj a Milada sa rozhodli podeliť o svoju skúsenosť s rakovinou krvi netradičným spôsobom (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

18.4.2024 (SITA.sk) - Policajná inšpekcia si odteraz bude robiť svoju robotu, nebude nikoho kryť a bude vyvodzovaná zodpovednosť. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), ktorý vo štvrtok spolu s riaditeľom Úradu inšpekčnej služby Branislavom Zurianom prezentoval záverečnú správu za rok 2023. Do nástupu Zuriana na post riaditeľa bol podľa ministra úrad nefunkčný, pričom politická zodpovednosť smeruje do opozičných lavíc. Úlohou Úradu inšpekčnej služby nebolo podľa neho v rokoch 2020-2023 vyšetrovanie podozrení z páchania trestnej činnosti policajtov, ale „kryť vlastné zadky a kryť čurillovcov,", preto bol podľa ministra zrušený aj tím Oblúk a odvolaný bývalý minister vnútra Ivan Šimko.

Mal viacero požiadaviek

„Bol proti tomu, aby jeden z podozrivých stál pomaly na čele Úradu inšpekčnej služby. Toto všetko je zodpovednosť vlád, ktoré tu boli, a ich nominantov," uviedol minister. Ako šéf rezortu vnútra pripomenul, pri nástupe Zuriana na post riaditeľa mal viacero požiadaviek. „Kľúčové bolo, aby zákon platil rovnako pre všetkých policajtov. Druhou požiadavkov bolo, aby si Úrad inšpekčnej služby plnil svoje povinnosti a robil robotu, ktorú robiť má, a teda aby vyšetrovali podozrenia z potenciálnej trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru," uviedol minister.

Ciele riaditeľa policajnej inšpekcie

Tiež požadoval, aby sa prispelo k ukončeniu vojny v branno-bezpečnostných zložkách. Riaditeľ policajnej inšpekcie konštatoval, že po vyhodnotení štatistických ukazovateľov a samotného chodu úradu zistil veľké nedostatky, preto začal pracovať na naštartovaní a zefektívnení úradu. Ako priblížil, podarilo sa mu úrad personálne zastabilizovať. Jeho cieľom je vytvoriť policajtom na úrade také podmienky, aby patril k popredným útvarom z hľadiska výsledkov. Zurian priblížil, že na úrade sa končilo málo vecí, zhoršila sa zákonnosť a kvalita vyšetrovania.
V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem
„Neprideľovali sa spisy, umelo sa držali v skrini. Niekoľko spisov nebolo pridelených. Manipulovalo sa s utajenými skutočnosťami nezákonným spôsobom. Tieto veci všetky boli a sú riešené ďalej, niektoré sú aj v trestnom konaní," informoval Zurian.

Oddelenie prevencie a analytiky

Šéf policajnej inšpekcie tiež informoval, že opätovne zaviedol odbory tak, ako tomu bolo kedysi. „Bývalé vedenie úradu zrušilo jednotlivé odbory po Slovensku, ako bol odbor Bratislava, odbor Banská Bystrica, odbor Košice a vytvorili samostatné oddelenia, kde vedúci bol len vedúci oddelenia, ktorému zobrali kompetencie a právomoci na podpisovanie utajovaných či citlivých materiálov," vysvetlil Zurian s tým, že materiály tak podpisoval len jediný riaditeľ v Bratislave na novovzniknutom odbore, a to odbore ochrany a prevencie. „Bol to odbor o dvoch ľuďoch a mal prístup ku všetkým dátam. Môžeme si len myslieť, prečo to tak robili, čoho sa báli, lebo na túto otázku bývalí funkcionári nevedeli odpovedať a sami povedali, že im to nevyhovovalo," dodal Zurian. Preto opätovne zriadil odbory, ktoré riadi riaditeľ s plnou zodpovednosťou za chod odboru a je zodpovedný za riadenie a kontrolu činnosti. Zurian odštartoval aj organizačné oddelenie, na ktorom vzniklo oddelenie prevencie a analytiky.

Najčastejšie trestné činy

Ministerstvo priblížilo, že celkový objem vyšetrovania Úradu inšpekčnej služby v roku 2023 bol 1 385 spisov, pričom v roku 2022 to bolo 1 506. Vyšetrovatelia v uplynulom roku ukončili 988 prípadov, v priemere jeden vyšetrovateľ ukončil približne 16 spisov. Ministerstvo podotklo, že v roku 2022 to bolo 1 126 prípadov. „Najčastejším spôsobom ukončenia vyšetrovania bolo odmietnutie, to znamená, že po preverení všetkých informácií uzatvoril vyšetrovateľ vec tak, že nešlo o trestný čin," informovalo ministerstvo s tým, že výsledky v zákonnosti vyšetrovania boli minulý rok horšie ako v predchádzajúcom roku a nastal pokles o 1,3 percenta. Ministerstvo ďalej spresnilo, že najčastejšími trestnými činmi boli zneužívanie právomoci verejného činiteľa, prijímanie úplatku, ohrozenie pod vplyvom návykovej látky a ublíženie na zdraví. „Som presvedčený, že keď budeme prezentovať správu z Úradu inšpekčnej služby za rok 2024, krivka bude stúpajúca, lebo dnes si úrad robí svoju robotu, vyšetrujú podozrenia z páchania trestnej činnosti všetkých policajtov bez rozdielu," uzavrel Šutaj Eštok s tým, že celá správa za rok 2023 je zverejnená na webovom sídle rezortu vnútra.

Viac k témam: bývalý minister vnútra, Minister vnútra SR
Zdroj: SITA.sk - Šutaj Eštok o zmene v policajnej inšpekcii: Odteraz sa bude vyšetrovať bez krytia vlastných zadkov a čurillovcov (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

18.4.2024 (SITA.sk) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) na verejnom zasadnutí v stredu 17.apríla povolil obnovu konania vo veci odsúdeného policajného exfunkcionára Norberta Paksiho. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, súd zrušil celý výrok o treste, nevzal odsúdeného do väzby a vec vrátil prokurátorovi do prípravného konania.

Prokurátor podal sťažnosť

„Okrem výroku súdu o povolení obnovy konania podal prokurátor sťažnosť proti všetkým ostatným výrokom, to znamená, že pôvodný rozsudok zostáva nateraz nezmenený a odsúdený naďalej bude vykonávať trest odňatia slobody až do rozhodnutia o sťažnosti prokurátora, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR," doplnila hovorkyňa. O obnovu konania v súvislosti s nálezom Ústavného súdu SR, podľa ktorého povinnosť súdov ukladať za niektoré skutky aj trest prepadnutia majetku odporuje princípu primeranosti trestov, požiadali viacerí odsúdení v medializovaných kauzách. Samosudca Špecializovaného trestného súdu ešte v máji 2021 schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom vtedajšieho Úradu špeciálnej prokuratúry a bývalým zástupcom riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Norbertom Paksim.

Odsúdil ho na päť rokov

Súd uznal obvineného za vinného z činnosti pre zločineckú skupinu, zneužívanie právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažného pokračovacieho zločinu prijímania úplatku. Odsúdil ho na trest odňatia slobody vo výmere päť rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia s ochranným dohľadom na dva roky. Súčasťou rozsudku bolo aj prepadnutie Paksiho majetku v prospech štátu. Podľa prokurátora bola výška úplatkov prijatých odsúdeným ustálená na hodnote 380-tisíc eur. Norberta Paksiho zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v októbri 2020 spoločne s vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Jeho advokát následne informoval, že sa k trestnej činnosti priznal a chce spolupracovať s políciou.

Viac k témam: obnova konania, Prokurátor, Súdy
Zdroj: SITA.sk - Odsúdenému expolicajnému funkcionárovi Paksimu povolili obnovu konania, súd vrátil vec prokurátorovi © SITA Všetky práva vyhradené.

18.4.2024 (SITA.sk) - Kajúcnika a bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu zadržali pre podozrenie zo špionáže. Ako informoval portál televízie Joj noviny.sk, zatkli ho v africkej Konžskej demokratickej republike tamojšie úrady.

Beňa pracoval v Afrike legálne

Ako spomínaný portál pripomenul, Beňa bol jedným z kľúčových svedkov vo veľkých kauzách a vypovedal napríklad aj proti bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému. Beňa je právoplatne odsúdený za prijímanie úplatkov a súd mu vymeral päťročnú podmienku. Jeho advokát Peter Kubina pre televíziu Joj potvrdil, že ho zadržali. Ako uviedol, v Afrike pracoval legálne a boli o tom informované aj slovenské úrady vrátanie mediačného úradníka. Beňa sa mal podľa jeho slov vrátiť na Slovensko v najbližších dňoch a dodal, že aktuálne nie je stíhaný v žiadnej trestnej veci.

Šutaj Eštok sa o situácii dozvedel zo SIS

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa na štvrtkovej tlačovej besede vyjadril, že sa o tejto situácii dozvedel zo SIS. Ako spresnil, majú informáciu, že bol zadržaný pre podozrenie zo špionáže, no zatiaľ to bližšie neriešil. O ďalšom postupe sa poradí s vedením polície.
V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem
„Tu sa iba ukazuje, že všetci tí kajúcnici, na ktorých bolo postavené naháňanie predstaviteľov vtedajšej opozície, či už je to Makó, ktorému boli vznesené ďalšie podozrenia zo spáchania trestných činov, alebo Beňa, ďalší dvorný kajúcnik, asi neboli takí svätí, ako sa ukazovalo," vyhlásil Šutaj Eštok. Dodal, že Beňa sa podľa neho po zvolení novej vlády išiel do Afriky ukryť, aby ho nenašli a neprešetrovali jeho krivé výpovede.

Čo tam robil a čo riešil, pýta sa Gašpar

Poslanec parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD) uviedol, že vzhľadom na skutočnosť, že bol Beňa námestníkom SIS, sa natíska otázka, čo tam robil a čo tam riešil. To bude podľa neho legitímna otázka pre výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS, za predpokladu, že poslanci alebo predsedníčka výboru Mária Kolíková (SaS) bude tento výbor iniciovať.

Viac k témam: Kajucnik, Minister vnútra SR
Zdroj: SITA.sk - Bývalý námestník SIS a kajúcnik Beňa bol zadržaný pre podozrenie zo špionáže (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

18.4.2024 (SITA.sk) - Zvýšenie maximálnej sumy humanitárnej pomoci pri živelných pohromách z 800 eur na 1 500 eur je o krok bližšie k schváleniu. Poslanci totiž posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dotáciách, ktorý predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Parlament pritom o legislatíve rokuje zrýchlene. V prípade schválenia nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia. „Cieľom návrhu je zvýšiť mieru humanitárnej pomoci štátu obyvateľstvu v prípade živelných alebo iných mimoriadnych udalostí, napríklad ide o záplavy, víchrice, prívalové dažde, zemetrasenie, krupobitie, požiar alebo výbuch, pri ktorých dochádza k rozsiahlym škodám na majetku a zdraví,“ uviedol rezort práce v materiáli. Zároveň by sa malo umožniť poskytovať humanitárna pomoc aj opakovane. Ministerstvo chce taktiež novelou zvýšiť maximálnu dotáciu na predchádzanie a podporu riešenia domáceho násilia a iného ohrozenia správaním iných fyzických osôb z 20-tisíc eur na 150-tisíc eur v príslušnom rozpočtovom roku. „Finančne sa podporia aktivity a činnosti, ktoré posilňujú ochranu ľudských práv obetí a domáceho a partnerského násilia, a to poskytovaním bezpečného ubytovania, psychologického a právneho poradenstva, pomoci pri traume, psychoterapie a podpornej terapie ako aj špecializovaných pedagogických služieb pre deti, ktoré sú buď obeťami alebo svedkami násilia," upresnil rezort.

Viac k témam: Humanitárna pomoc, poslanci Národnej SR, Rokovanie NR SR, Živelná pohroma
Zdroj: SITA.sk - Zvýšenie finančnej pomoci pri záplavách či požiaroch je bližšie k schváleniu, poslanci posunuli novelu do druhého čítania © SITA Všetky práva vyhradené.

18.4.2024 (SITA.sk) - Ruská kampaň šírenia dezinformácii v USA pred americkými prezidentskými voľbami sa podľa spoločnosti Microsoft počas ostatných šiestich týždňov už vážne rozbehla. Nedosiahla však ešte taký vrchol ako v predchádzajúcich kampaniach. Cieľom novej kampane je šíriť „rozdeľujúci obsah“ vrátane kritiky americkej podpory Ukrajine, uvádza sa v správe Microsoftu. Avšak napriek obavám, že Rusko zvýši šírenie dezinformácií pomocou umelej inteligencie, Microsoft uviedol, že prevládajú tradičné metódy ovplyvňovania. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Viac k témam: americké prezidentské voľby, podpora ukrajiny, ruské dezinformácie, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Rusko už rozbehlo dezinformačnú kampaň pred prezidentskými voľbami v USA, jej vrchol však ešte len príde © SITA Všetky práva vyhradené.

18.4.2024 (SITA.sk) - Progresívne Slovensko (PS) vo štvrtok odštartovalo kampaň do európskych volieb, ktoré budú podľa strany životne dôležité pre budúcnosť Slovenska. Ako uviedol líder strany Michal Šimečka na tlačovej besede, v týchto voľbách pôjde o to, či si zachováme proeurópske Slovensko, alebo sa z krajiny stane „Slovensko Roberta Fica“ a bude tak pokračovať cesta von z civilizovaného sveta na východ a do izolácie. „Máme poslednú šancu tohto roka poraziť Smer a získať výhru pre demokratický tábor. Fico ponúka Slovensko, ktoré on krok za krokom ťahá preč z Európskej únie, niekam k Putinovi,” zdôraznil Šimečka.

Hlavná téma eurovolieb

Líder eurokandidátky Ľudovít Ódor podčiarkol, že hlavnou témou volieb je, aby ich nevyhrali protieurópske a proruské sily, ktoré nás ťahajú von z únie. „Nemôžeme brať na ľahkú váhu, že niekto nás chce dostať z Európskej únie,“ povedal a poukázal na prípad Veľkej Británie, v ktorej si tiež nevedeli mnohí predstaviť, že by boli mimo EÚ. „Hazardovali tam potom s referendom a všetci vieme, ako to dopadlo,“ dodal.

Proruská propaganda silnie

Proruské sily podľa neho na Slovensku stále silnejú a signálov je zo dňa na deň viac. „Hlásnou trúbou proruskej propragandy sa stali politici a Európa to vidí. Česká vláda sa hanbí vôbec stretnúť so slovenskou vládou, vplyvní nemeckí europoslanci hovoria o pánovi premiérovi ako o hanbe Európy,“ skonštatoval.

Budúcnosť mladej generácie

V kampani chce otvárať aj svoju srdcovú tému – budúce generácie, podporu a udržanie talentov, aby neodchádzali do zahraničia. „V EÚ musíme urobiť viac pre kvalitu života mladých. Vytvoriť viac celoeurópskych programov v oblasti vzdelávania, spoznávania iných krajín alebo atraktivity pre domáci aj zahraničný talent,” povedal. Venovať sa chce tiež podpore vzdelávania, výskumu a inovácií.
V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Kto na kandidátke nie je?

PS v rámci kampane pripravuje aj terénne akcie, plánuje ich 62 po celom Slovensku. Lídra kandidátky Ľudovíta Ódora budú môcť ľudia stretnúť napríklad v tzv. Ľudovej krčme, teda v rôznych pohostinských zariadeniach výlučne mimo krajských miest. Strana zároveň predstavila predvolebný spot strany k eurovoľbám. Šimečka poukázal na to, že na kandidátke Progresívneho Slovenska nie je ani jeden člen poslaneckého klubu PS z parlamentu. „Na rozdiel od iných politických strán sme nedali na kandidátku celé vedenie strany a voliči nemusia byť v neistote, či si naozaj prevezmú mandát. My nehráme tieto hry. Ak dostanú naši kandidáti mandát, budú ho naplno a zodpovedne vykonávať,“ povedal Šimečka.

Na čom záleží Ficovej vláde?

Vláda Roberta Fica podľa neho za šesť mesiacov ukázala, na čom jej skutočne záleží – na beztrestnosti pre svojich ľudí, pomste voči svojim nepriateľom a na funkciách. „Zároveň ukázala, že nevie vládnuť a posúvať Slovensko vpred. V zahraničnej politike strácame kľúčových spojencov, hrozí nám zastavenie Plánu obnovy, požičiavame si čoraz drahšie, nedokážeme znižovať deficit, neznížila ceny potravín a pohonných hmôt, pokračuje exodus zo Slovenska,“ vymenoval Šimečka. Ako poslednú možnosť pre to, aby Ficova vláda „nemala všetko“, vidí eurovoľby, ktoré budú 8. júna.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Plán obnovy, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk - Progresívci nechcú Slovensko Roberta Fica. Máme poslednú šancu tohto roka poraziť Smer, hovorí Šimečka (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

18.4.2024 (SITA.sk) - Ruská armáda sa v noci na štvrtok pokúsila zasiahnuť kritickú infraštruktúru v ukrajinskej Ivanofrankivskej oblasti na západe krajiny. Všetky ruské drony protivzdušná obrana Ukrajiny zničila, ale trosky z nich spôsobili požiare.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Nijaké obete nehlásili. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. „Nepriateľ na úsvite zaútočil na Ivanofrankivskú oblasť dronmi. Jeho terčmi boli zariadenia kritickej infraštruktúry," uviedla na komunikačnej platforme Telegram šéfka vojenskej administratívy oblasti Svitlana Onyščuková. Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v apríli 2024 (fotografie)

Viac k témam: Protivzdušná obrana, Ruská armáda, ruské útoky, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruská armáda zaútočila na infraštruktúru Ivanofrankivskej oblasti, protivzdušná obrana zostrelila všetky drony © SITA Všetky práva vyhradené.

18.4.2024 (SITA.sk) - Na onkologické ochorenia dlhodobo zomiera mnoho Slovákov. Podľa údajov NCZI je rakovina druhou najčastejšou príčinou hospitalizácie pričom najčastejšie sa vyskytujú prípady rakoviny kože, kolorekta a prsníka. Na Slovensku je stále vyšší podiel pacientov s rakovinou v porovnaní s Európskym priemerom. "Na Slovensku ročne pribúda približne 40 000 onkologických pacientov. V úmrtnosti patrí Slovensku jedna z popredných priečok. Aj preto každoročne venujeme nemalé prostriedky a energiu na osvetu v prevencii a realizujeme bezplatné projekty pre onkologických pacientov a ich rodiny. Našim cieľom je odstrániť rozdiely v starostlivosti o onkologického pacienta, kam bezpochyby patrí prístup pacientov k nutrične vyváženej výžive," hovorí Ing. Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine. Prvým príznakom rakoviny môže byť rapídne neplánované chudnutie. Podvýživa môže byť vážnym sprievodným javom rakoviny a nemožno ju podceňovať. Malnutríciou trpí takmer 50% pacientov v pokročilom štádiu ochorenia. Keďže strata hmotnosti môže negatívne ovplyvniť pacientovu schopnosť tolerovať onkologickú liečbu, prístup pacienta k nutrične bohatej výžive je kľúčový. Predovšetkým úbytok svalovej hmoty vplýva na vyššiu toxicitu a nežiaduce účinky liečby, vyššiu pravdepodobnosť potreby znížiť terapeutickú dávku, či dokonca predčasné prerušenie liečby. Odborníci sa zhodujú, že podvýživa negatívne vplýva na liečbu a priebeh ochorenia, a až 20 % pacientov s rakovinou zomiera práve na podvýživu, a nie na onkologické ochorenie. Spoločnosť Danone so svojou značkou Nutricia realizovala v roku 2023 na Slovensku štúdiu so 488 pacientmi podstupujúcimi aktívnu onkologickú liečbu. Pacienti počas troch mesiacov popri liečbe a bežnej strave prijímali denne 2 fľaštičky vysokoenergetickej tekutej výživy s vysokým obsahom bielkovín, vitamínu D a omega 3 mastných kyselín. Výsledky štúdie preukázali stabilizáciu hmotnosti pacientov, resp. hmotnosť u pacientov vzrástla v priemere o 1 kg. Taktiež sa potvrdilo zlepšenie fyzickej zdatnosti, ktoré môže byť spojené s udržaním svalovej hmoty - pacienti podstupovali testy, ktorými sa sledovalo zlepšenie fyzickej zdatnosti počas štúdie, pomocou merania sily stisku nedominantnej ruky, alebo opakovaným vstávaním a sadaním na stoličku. V oboch prípadoch došlo k signifikantnému zlepšeniu. Pacienti tak mali s podporou enterálnej výživy napríklad viac energie na prechádzky. Okrem zlepšenia kvality ich života sa preukázal pozitívny vplyv aj na laboratórne parametre. "Sme radi, že naše nutričné nápoje pomáhajú pacientom v neľahkom boji s onkologickým ochorením. Naše dietetické prípravky enterálnej výživy sú klinicky overené potraviny na osobitné lekárske účely a predpisuje ich lekár. Sú dostupné aj v kompaktnom, 125 ml balení, pre ľahšie vypitie pri doplňovaní bežnej stravy a tiež sú dostupné vo viacerých príchutiach. Popíjajú sa pomaly, po dúškoch, viackrát denne po hlavných jedlách, čo zabezpečí lepšie vstrebávanie živín v tele. My v Danone veríme, že zlepšiť kvalitu života pacientom s rakovinou v akomkoľvek štádiu ochorenia je správnou cestou ako pozitívne uplatniť výsledky z nášho výskumu v mene prínosu pre celú spoločnosť," vysvetľuje Angela Buday, produktová manažérka pre enterálnu výživu pre dospelých v Danone. Tento článok nie je autorským obsahom SITA.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.

Viac k témam: Podvýživa, PR, Rakovina
Zdroj: SITA.sk - Na podvýživu umiera až 20 % pacientov s onkologickým ochorením © SITA Všetky práva vyhradené.

18.4.2024 (SITA.sk) - Slováci v priebehu 41 hodín vyzbierali viac ako milión eur na muníciu pre Ukrajinu. Slovensko tak podporuje iniciatívu českej vlády, a to aj napriek tomu, že slovenská vláda sa na iniciatíve odmietla podieľať. Peniaze na muníciu pre Ukrajinu začali Slováci zbierať prostredníctvom občianskej zbierky s názvom Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my. Informovalo o tom občianske združenie Mier Ukrajine s tým, že zbierka pokračuje aj naďalej. Do dnešného rána sa do zbierky zapojilo približne 18-tisíc ľudí, pričom priemerná výška daru je približne 70 eur. Počet darcov aj vyzbieraná suma stále rastie.

Prvý stanovený míľnik po 13 hodinách

Ako iniciatíva Mier Ukrajine pripomenula, zbierka odštartovala v utorok 16. apríla a už po prvých 13 hodinách bol prekonaný prvý stanovený míľnik, a to vyzbierať pre Ukrajinu 250-tisíc eur. „Na prekročenie polmiliónovej hranice stačilo celkovo 27 hodín a sumu milión eur darovali ľudia za menej ako dva dni," informovalo združenie. Podľa Zuzany Suchovej z fundraisingovej platformy Donio ide o významné vyjadrenie postoja, odvahy a solidarity Slovákov. Silná odozva je podľa organizátorov zbierky súčasne aj odkazom pre slovenskú vládu a vyjadrením nesúhlasu s jej zahraničnou politikou. „Sme ohromení vlnou solidarity Slovákov so statočne sa brániacou Ukrajinou. Potvrdilo sa, že na Slovensku žije veľa ľudí, ktorí rozumejú tomu, že náš sused bojuje za svoju aj našu slobodu a že má právo brániť sa," uviedla Zuzana Izsáková z iniciatívy Mier Ukrajine.

Veľká chuť a vôľa pomôcť

Ľudia podľa Doda Dobríka z českého projektu Dárek pro Putina ukázali veľkú chuť a vôľu pomôcť. „Všetky financie, ktoré budú priebežne vyzbierané, sa použijú prostredníctvom iniciatívy Dárek pro Putina podľa potrieb ukrajinskej armády a v spolupráci s vykonávateľmi iniciatívy českej vlády na nákup munície. Dobrou správou je, že s rastúcou sumou sa rozširuje naša možnosť pomôcť,” priblížil Dobrík. Zbierku Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my podporujú aj mnohé osobnosti verejného života a zaujala aj svetové médiá. „Okrem českých a ukrajinských médií o nej písali aj v najväčších singapurských novinách. Za zbierku sa na sociálnej sieti poďakovala česká ministerka obrany Jana Černochová a spomenutá bola aj v stredu na tlačovej konferencii po stretnutí Jensa Stoltenberga a Petra Fialu," informovala iniciatíva.
V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem
Iniciatívy Mier Ukrajine a Dárek pro Putina vlani spoločne vyzbierali pre Ukrajinu 650-tisíc eur na odmínovač slovenskej výroby Božena 5. Partnerom zbierky je aj iniciatíva All 4 Ukrajine a fundraisingová platforma Donio.

Viac k témam: Česká ministerka obrany, Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Iniciatíva Mier Ukrajine, Kampaň Dárek pro Putina, pomoc Ukrajine, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk - Keď nie vláda, posielame my. Slováci v priebehu 41 hodín vyzbierali viac ako milión eur na muníciu pre Ukrajinu (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Strana 1 z 8616

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner